Open Shuhada Street - Sverige

Open Shuhada Street kampanjen 2018 i Sverige

Sedan 2009 leds kampanjen både lokalt och internationellt av den palestinska organisationen Youth Against Settlements (YAS). Målet är att öppna den betydelsefulla gatan Shuhada i Al-Kahlil (Hebron) och att uppmärksamma de kränkningar och orättvisor som palestinier dagligen utsätts för. Genom denna kampanj hoppas vi kunna övertyga makthavare och allmänheten att pressa Israeliska regeringen att öppna Shuhada, och kräva att dem följer internationell lag och mänskliga rättigheter i hela Palestina.

Två palestinska YAS-aktivister kommer till Sverige den 26 februari och stannar till 10 mars. De kommer besöka Malmö, Göteborg och Stockholm. Info om offentliga event - kommer om kort.

Aktivisternas befinner sig i:
Malmö 26 februari - 1 mars
Göteborg 1 mars - 6 mars
Stockholm 6 mars - 10 mars

Varför stängdes gatan?

Den 25:e februari 1994 gick en israelisk bosättare, Baruch Goldstein, in i Abrahams moské under Ramadans fredagsbön med ett automatvapen och dödade 29 palestinier och skadade över 100. De israeliska styrkorna svarade med att stänga moskén och stänga nästintill hela huvudgatan, Shuhada Street, för palestinierna.

Än idag, 24 år senare, är gatan stängd för palestinierna. Som internationell gäst eller israelisk bosättare kan du utan problem gå på hela gatan.

Varför är det viktigt att gatan öppnas?

Shuhada Street var den största marknadsplatsen och det ekonomiska navet i Hebron. När israeliska militären stängde gatan beordrade dem också stängning av över 500 palestinska butiker, och påverkade ytterligare 800 butiksägare med butiker på gator som ansluter till Shuhada. Detta har slagit hårt mot ekonomin och palestiniernas möjlighet till självförsörjande i Hebrons gamla stad. Till exempel är där 8 av 10 vuxna palestinier arbetslösa, och uppskattningsvis 75% lever under fattigdomsgränsen, enligt en rapport från OCHA, 2007.

De palestinska familjer som fortfarande bor kvar på Shuhada får inte använda sin huvudentré utan hänvisas till långa omvägar, bakgator, och takingångar för att ta sig in i sina hem, men över 1000 hushåll har tvingats flytta.

Dags för gemensam press

Trots kritik om hanteringen av Shuhada från både israeliska arméns juridiska rådgivare och beslut från högsta domstolen visar Israels regering inget tecken på upphöra diskrimineringen. Staten Israel har senast i somras utökat bosättningarna, infört fler checkpoints för palestinier och allt mer inskränkt palestiniernas mänskliga rättigheter. Vi behöver agera, och pressa våra makthavare till att agera - nu.

Singera namninsamlingen

Singera, dela på Facebook och twitter

 

Vi som samordnar kampanjen i Sverige samarbetar direkt med YAS, och består av ett löst nätverk av aktivister och organisationer med olika politiska bakgrunder. Om du är intresserad av att medverka i kampanjen, vill veta mer om något event, boka en intervju med aktivisterna eller har andra funderingar kring kampanjen kan du kontakta oss på sweden.yas@gmail.com 

 

WHEN
February 26, 2018 at 12pm - March 12, 2018
WHERE
Open Shuhada Street campaign 2018
CONTACT
YAS Sverige ·

Will you come?


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.